Važnost energetske efikasnosti kod prozora

Energetska efikasnost se odnosi na niz mjera koje se primjenjuju radi smanjenja potrošnje energije, istovremeno poboljšavajući udobnost i kvalitet života. Posljednjih godina, to je postala ključna tema u arhitekturi i građevinarstvu, kako globalno, tako i lokalno, što dovodi do povećane pažnje na novogradnju, ali i na energetsku obnovu postojećih objekata. Prvi korak ka poboljšanju energetske efikasnosti objekta često je zamjena prozora, jer su prozori jedan od glavnih izvora energetskih gubitaka.

Kombinacijom visokokvalitetnih PVC profila (rama i krila prozora), izvrsnih dihtunga, okova i funkcionalnog termo stakla, dobiva se prozor koji zadovoljava sve moderne standarde u građevinarstvu: visoku energetsku efikasnost, odličnu toplotnu i zvučnu izolaciju, dugotrajnost, jednostavnu upotrebu i održavanje te visok nivo sigurnosti. Novi moderni PVC prozori pružaju izuzetnu izolaciju, što smanjuje troškove grijanja zimi i hlađenja ljeti, te doprinosi štednji energije, a istovremeno smanjuje zagađenje zraka, pridonoseći očuvanju okoliša.

Kako bi prozor bio visokokvalitetan, svi njegovi dijelovi, uključujući profil, staklo i okove, moraju biti odgovarajuće kvalitete. Ako je jedan od tih elemenata loš, to može utjecati na performanse i kvalitetu cijelog prozora. Stoga je važno obratiti pažnju na sve komponente prozora te pažljivo odabrati tvrtku koja proizvodi i ugrađuje stolariju

PVC prozorski profili

PVC stolarija, osim što omogućava jednostavan način održavanja, treba da pruži adekvatnu termoizolaciju kako bi smanjila troškove grijanja i hlađenja, čime doprinosi uštedi energije. Pri odabiru prozora i vrata, važno je obratiti pažnju na kvalitet profila od kojih su napravljeni, jer nije svaka stolarija na tržištu energetski efikasna.

Kompanija SAPLAST koristi profile isključivo RAL klase A kvaliteta koji u potpunosti zadovoljavaju termičke karakteristike. Zahvaljujući njihovim superiornim svojstvima i garantovanoj debljini spoljnog zida od 3,0 mm (sa tolerancijom od ± 0,2 mm), ovi profili pružaju odlučujuću prednost i sigurnost pri obradi. Rezultat su prozori sa optimalnom termo i zvučnom izolacijom, koji garantuju stabilnost i funkcionalnost dugi niz godina.

Termoizolacija prozora i vrata

Termoizolacija je ključni faktor u poboljšanju energetske efikasnosti prozora i vrata. Kvalitetna izolacija sprječava gubitak toplote zimi i ulazak toplote ljeti. Koeficijent toplotne provodljivosti „U“ označava koliko toplote u vatima prolazi kroz 1 kvadratni metar materijala određene debljine za jednu sekundu, a izražava se u W/m2K. Što je niža vrijednost koeficijenta toplotne provodljivosti, to je bolja termoizolacija. U zavisnosti od profila prozora i vrata te tipa stakla, ovaj koeficijent može varirati – od 0.8 W/m2K kod visokokvalitetnih prozora sa niskoemisionim troslojnim staklom punjenim gasom, pa sve do 3.5 W/m2K kod starih drvenih jednostrukih prozora. Evropska preporuka je da ovaj koeficijent ne prelazi 1.8 W/m2K.

Ostakljenje

Odabir pravog stakla je ključan za uštedu energije. Iako se razlike u kvalitetu stakla ne mogu vidjeti golim okom, važno je istražiti njihovu izolacionu vrijednost kako biste osigurali bolju toplotnu izolaciju i smanjili troškove grijanja i hlađenja.

Kada birate prozore, uz izbor profila od kojih su napravljeni, treba obratiti pažnju na staklo jer čini većinu površine prozora, čak do 80%, te je ključno da bude visokog kvaliteta. Izaberite staklo s dobrom termoizolacionom vrijednošću (Ug). Korištenjem više slojeva stakla, koeficijent prolaza toplote se smanjuje. Što je vrijednost „Ug” niža, to je bolja izolacija stakla.

Stakla mogu biti dvoslojna ili višeslojna, s distancerima ispunjenim granulama za apsorpciju vlage između njih. Preporučeno minimalno rastojanje između dva stakla je 12 mm, a međuprostor se može ispuniti vazduhom ili inertnim gasovima poput argona, kriptona ili ksenona, koji djeluju kao toplotni izolatori. Ovakav tip stakla naziva se “IZO” staklo, a za njegovu izradu se koriste stakla različitih osobina poput float, laminiranog, kaljenog, ornamentiranog ili reflektirajućeg stakla.

Postoje i niskoemisiona stakla (Low-E) s premazom na bazi vanadijum oksida na unutrašnjoj strani stakla. Ovi premazi smanjuju prenos toplote i UV zračenja, propuštajući kratkotalasno zračenje (vidljivi dio spektra Sunčeve svjetlosti) dok reflektuju dugotalasno zračenje. Ovi paketi stakla su nešto skuplji od običnog IZO stakla, ali imaju 50% manje toplotne gubitke. Niskoemisiona stakla su odličan izbor, posebno troslojno niskoemisiono staklo, koje znatno doprinosi energetskoj efikasnosti.

Dihtovanje

PVC profili se izrađuju s dva ili tri nivoa zaptivanja, koji pouzdano štite od niskih i visokih temperatura, propuha, vlage, buke i drugih spoljnih uticaja. Efikasno zaptivanje između okvira prozora ili vrata i zida ključno je za postizanje energetske efikasnosti.

Roletne

Roletne doprinose stvaranju dodatnog izolacionog sloja na prozorima i vratima, čime postaju još jedan ključni faktor u poboljšanju energetske efikasnosti stolarije.

Podijeli članak

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Izdvojeni članci