Ušteda energije koju ostvarujete

Termoizolaciono staklo

Osnovne karakteristike

Termoizolaciono staklo, poznato i kao izolacijsko staklo, je složeni proizvod koji predstavlja cjelinu sastavljenu od dvije ili više staklenih površina između kojih je hermetički zatvoren prostor ispunjen suvim vazduhom ili gasom.Glavna svrha termoizolacionog stakla je poboljšati termičku efikasnost prozora i vrata tako što smanjuje gubitak toplote i sprječava kondenzaciju vlage na unutrašnjim površinama stakla. Ova vrsta stakla pomaže u održavanju unutrašnjih prostorija toplijima zimi i hladnijima ljeti, čime se smanjuje potreba za grijanjem ili hlađenjem i troškovi energije.

Termoizolaciono staklo može imati različite karakteristike, kao što su različite debljine stakla, različiti materijali dihtovanja, ili mogu biti ispunjeni inertnim gasom najčešće argonom radi dodatne termičke izolacije. Također, moguće je primijeniti premaze na staklu radi poboljšanja energetske efikasnosti, smanjenja refleksije svjetlosti ili kontrole sunčeve energije. 

Prednosti termoizolacionog stakla:

  1. Termička izolacija: Termoizolaciono staklo smanjuje gubitak toplote kroz prozore, što pomaže u održavanju ugodne temperature unutar prostorija, smanjujući potrebu za grijanjem ili hlađenjem.

  2. Smanjenje troškova energije: Zbog bolje termičke izolacije, termoizolaciono staklo može doprinijeti smanjenju troškova za grijanje i hlađenje, što dovodi do uštede na računima za energiju.

  3. Smanjenje kondenzacije: Kvalitetno termoizolaciono staklo smanjuje kondenzaciju vlage na unutrašnjim površinama prozora, što pomaže u održavanju unutrašnjih prostorija suvim i sprječava nastanak plijesni.

  4. Smanjenje buke: Termoizolaciono staklo može smanjiti prodor buke izvana, pružajući tišu i mirniju unutrašnjost prostorija.

  5. Estetski izgled: Dostupno je u različitim bojama, dekorima i završnim obradama, što omogućava prilagodbu dizajnu prozora i fasada različitim arhitektonskim stilovima i preferencijama.

  6. Poboljšana sigurnost: Neki tipovi termoizolacionog stakla mogu pružiti dodatnu sigurnost protiv provala i udara, čineći prozore otpornijima na oštećenja.

  7. Ekološka prihvatljivost: Poboljšana energetska efikasnost termoizolacionog stakla doprinosi smanjenju emisija stakleničkih plinova i štedi prirodne resurse.

Dvoslojno staklo

Polusulfid
Butil
Low-E premaz
Molekular
Argon
Distancer

Troslojno staklo

Polusulfid
Butil
Low-E premaz
Molekular
Argon
Distancer

Planitherm One T

Superiorne performanse „single-stock“ nisko-E staklo s optimalnom U-vrijednošću središnjeg stakla od 1,0 W/m²K

Opis

PLANITERM ONE T se proizvodi na magnetronskoj mašini. Jedinstvena kombinacija slojeva metalnih oksida nanesena je na visokokvalitetno PLANICLEAR prozirno float staklo pomoću magnetno poboljšanog procesa katodnog raspršivanja u vakuumskim uslovima.

Prednosti

Poboljšana toplotna izolacija

– sa optimalnom U-vrijednošću središnjeg stakla od 1,0W/m²K (16mm, 90% šupljina ispunjena argonom), SGG PLANITHERM ONE T može udobno ispuniti važeće građevinske propise poboljšanjem U-vrijednosti cijelog prozora za sve tipove okvira

– posebno pogodan za stambene novogradnje i lake poslovne aplikacije za novogradnju i renoviranje koristeći čelične i aluminijske okvire
– značajno smanjenje grijanja u odnosu na standardno staklo
– ekološki prihvatljivo rješenje, s obzirom na niži CO2 emisije povezane sa smanjenom potrošnjom energije

Poboljšana toplotna izolacija

– pomaže u uklanjanju hladnih područja oko prozora što rezultira većom udobnošću
– smanjuje pojavu kondenzacije na unutrašnjem staklu
– neutralan izgled iu transmisiji iu refleksiji
– maksimizira ulazak prirodne dnevne svjetlosti
– maksimizira korištenje životnog i radnog prostora

Raspon

Monolitno staklo: Standardna debljina: 4mm i 6mm.
Druge debljine dostupne su na zahtjev.

Kaljeno staklo: SGG PLANITHERM ONE T je „single-stock“ premaz i stoga se može koristiti u žarenom ili kaljenom obliku. Može se ojačati kako bi se ispunili sigurnosni zahtjevi BS EN 12150.

Laminirano staklo: SGG STADIP,SGG STADIP PROTECT i SGG STADIP SILENCE laminirano staklo
– kontaktirajte nas za vrijeme isporuke i dostupnost.

Tehničke specifikacije

Dvoslojno staklo DGUTroslojno staklo TGU
Unutrašnje oknoPLANITERM ONE TPLANITERM ONE T
Eksterno oknoPLANICLEAR PLANICLEAR
Sastav u mm4 (16) 44 (16) 4 (16) 4
Položaj premaza Lice 3Lice 3 i 5
Propustljivos svjetla TL67%51%
Refleksija svjetla, Vanjska RLe25%35%
Refleksija svjetla, Unutra RLi25%35%
Solarni faktor, g - vrijednost0,49%0,37%
Koeficijent sjenčenja 0,57%0,43%
U vrijednost W/(m²K)* Argon 1,00,5

Planitherm One T ispunjava zahtjeve za izdržljivost klase C evropskog standarda EN 1096. Svjetlosne i solarne performanse su u skladu sa EN 410. Podaci o performansama izračunati su korištenjem Calumena III 1.25 i tačni su u vrijeme objavljivanja (26.1.2023.), ali podliježu promijeniti u bilo koje vrijeme.* U-vrijednosti središnjeg okna zaokružene su u skladu sa EN 673.