Kada je pravo vrijeme za zamjenu stolarije?

Prozori i vrata igraju ključnu ulogu u održavanju našeg doma kao ekološki prihvatljivog, energetski efikasnog, zdravog, udobnog i sigurnog prostora. Međutim, kao i svaki drugi materijal, i stolarija ima ograničen vijek trajanja. Postoje različiti znakovi koji ukazuju da su stari prozori i vrata dostigli kraj svog životnog vijeka.

Treba prepoznati kad nešto nije u redu sa stolarijom i kada je vrijeme za njenu zamjenu, a neki od znakova su slijedeći:

Neželjeni protok zraka kroz prozore

Prisustvo osjećaja promaje u blizini postojeće stolarije je prvi znak da se gubi dragocjena energija, što ukazuje na potrebu zamjene. Ulazak hladnog vazduha zimi ili toplote ljeti u vaš dom upućuje na hitnu intervenciju. Čak i minimalno strujanje vazduha oko prozora tokom dužeg vremenskog perioda može značajno povećati račune za grijanje ili hlađenje.

Možda biste privremeno mogli da riješite ovaj problem postavljanjem zaptivki, ali dugoročno bi trebalo razmotriti zamjenu kompletne stolarije novom, modernijom opcijom. Iako postavljanje izolacione trake, gumenih zaptivki ili aluminijumskih lajsni može predstavljati dodatni trošak, to neće dugoročno riješiti problem gubitka energije. Kvalitetna PVC stolarija sprečava gubitak toplote zimi i ulazak hladnog vazduha ljeti, pružajući efikasnije energetsko rješenje.

Visoki računi za grijanje mogu biti znak da je vrijeme za promjenu stolarije

Prozori i vrata koji imaju lošu energetsku efikasnost mogu rezultirati visokim računima za energiju. Investiranje u nove, energetski efikasne PVC prozore i vrata može dugoročno donijeti uštedu. Zahvaljujući poboljšanoj izolaciji, oni će smanjiti troškove grijanja zimi i hlađenja ljeti te se s vremenom isplatiti.

Otežano otvaranje i zatvaranje prozora i vrata može biti znak da je stolarija u lošem stanju.

Kada otvaranje ili zatvaranje prozora i vrata postane teško, to ukazuje na potrebu za renoviranjem ili zamjenom stolarije. Osim što je otežano korištenje, takva stolarija predstavlja potencijalni rizik, posebno u hitnim situacijama poput požara ili poplave. Također, ako se prozori i vrata ne mogu zatvoriti i zaključati kako treba, povećava se rizik od provala. Funkcionalnost stolarije treba da bude bez problema, pa ako primijetite otežano otvaranje ili zatvaranje, razmotrite zamjenu novom stolarijom.

Pojava kondenza između stakala

Ako primjetite kondenzaciju između stakala prozora, to ukazuje na nedostatak izolacije i gubitak energetske efikasnosti. Novije generacije prozora koriste niskoemisiono staklo i gas poput argona između stakala radi poboljšanja izolacije. Ova tehnologija omogućava zadržavanje toplote unutar prostorije i smanjenje toplotnih gubitaka za do 50% u odnosu na obično staklo.

Stolarija koja više ne izgleda estetski privlačno

Pored praktičnih karakteristika, estetika stolarije ima značajnu ulogu. Ako primijetite da su vaši prozori i vrata istrošeni, suvi, napukli, sa otpadanjem boje i lakova, teško održivi i ne izgledaju estetski privlačno, možda je vrijeme da ih zamijenite. Estetski faktor ima veliki uticaj na ugođaj u vašem domu. PVC stolarija zahtijeva minimalno održavanje i energetski je efikasnija od starih prozora i vrata, pružajući dodatnu vrijednost vašem domu.

Nameštaj i podovi koji su izblijedili od sunčeve svetlosti

Ako primijetite da tepisi, nameštaj i okviri stolarije gube boju, to može biti znak da vaši prozori ili stakla ne pružaju adekvatnu zaštitu od UV zračenja. Novi propisi zahtijevaju visok nivo UV zaštite, koji se postiže korišćenjem niskoemisionih (Low-E) stakala. Ova stakla sadrže posebne premaze tankog filma na unutrašnjoj strani stakla i obično su punjena argonom između stakala. Ovi premazi i gasno punjenje zajedno pružaju efikasnu zaštitu od UV zračenja, čuvajući tako tepihe, nameštaj i druge predmete od izbledelosti.

Zamjena stolarije može se obaviti u bilo koje doba godine.

Loše zadihtovani prozori i vrata mogu povećati potrošnju energije za zagrijavanje ili hlađenje prostorija. Ovaj problem često se odlaže do sljedeće zime, ali to može biti greška jer se klima uređaji često koriste tokom ljetnih mjeseci. Kvalitetna stolarija neće dopustiti da hladan zrak izlazi iz vašeg objekta tokom ljeta.

Pravo vrijeme za zamjenu stolarije je kada vam odgovara, to jest, možete je zamijeniti u bilo koje doba godine. Ranije su se zamjene stolarije uglavnom obavljale u proljeće, ljeto i jesen, ali danas je ugradnja napredovala i sasvim je uobičajeno zamijeniti cijelu stolariju u roku od nekoliko sati ili jednog dana, čak i kada je napolju snijeg.

Odluka o zamjeni dotrajale stolarije nije jednostavna i zahtijeva malo istraživanja i savjetovanja sa stručnjacima. Važno je odabrati profil prozora, vrstu i debljinu stakla, kao i dodatke (roletne, komarnike) koji najbolje odgovaraju vašem domu.

Podijeli članak

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Izdvojeni članci