Ključni faktori za odabir kliznih prozora i vrata

Razmišljate li o tome da li da odaberete klizne prozore i vrata ili standardne, okretno-nagibne? Način otvaranja stolarije može značajno uticati na naše svakodnevne aktivnosti. Stoga, želimo vam pružiti najbolje savjete kako biste maksimalno iskoristili prostor u svom domu i osigurali udobnost.

Klizni PVC prozori i vrata sastoje se od krila koja se horizontalno pomiču po šinama, odnosno vođicama ugrađenim u okvir. Kada ih otvorite, njihova krila se preklapaju, što znači da je uvijek jedan dio otvora ostavljen u staklu. Ovi prozori i vrata su izuzetno praktični, ne samo zbog jednostavnog načina otvaranja, već i zbog toga što štede prostor. Oni su idealan izbor za prostore s ograničenim prostorom ili za uglove, zadovoljavajući sve zahtjeve u pogledu funkcionalnosti, praktičnosti i estetike.

SAPLAST PVC sistemi za klizne stijenke

Optimalna lokacija za postavljanje kliznih stijenki

Oblik i raspored prostorija, postavka namještaja i vaše svakodnevne rutine su važni faktori koje treba uzeti u obzir prilikom odabira odgovarajućeg tipa prozora. Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da odredite da li su klizni prozori i vrata prikladni za strukturu i potrebe vašeg doma:

Klizni prozori su idealni za prostorije sa velikim dimenzijama, posebno u dnevnim ili spavaćim sobama koje imaju izlaz na balkon, terasu ili dvorište. Također su odličan izbor za prostorije s panoramskim pogledom.

Klizni prozori mogu transformisati percepciju prostranosti, omogućavajući fluidnu interakciju između unutrašnjih i spoljašnjih prostora. Također olakšavaju provjetravanje prostorija i omogućavaju cirkulaciju vazduha i svjetlosti.

Estetski, klizni prozori i vrata dodaju eleganciju i funkcionalnost spavaćim i dnevnim sobama.

Za manja kupatila ili uske kuhinje, klizni prozori su praktično i prostorno efikasno rješenje, zauzimajući manje prostora i omogućavajući jednostavno otvaranje i zatvaranje.

Saplast

Prednosti kliznih prozora i vrata

Štednja prostora i maksimalna iskoristivost: Klizni prozori i vrata omogućavaju postavljanje predmeta oko njih bez potrebe za njihovim pomjeranjem prilikom otvaranja ili zatvaranja, jer krila ne zauzimaju prostor u unutrašnjosti sobe.

Bezbjednost od povrijeda: Horizontalno pomjeranje krila sprječava mogućnost povreda. Nema otvaranja prema unutrašnjosti prostorije, što znači da nema opasnih ivica na koje biste mogli udariti.

Manje okvira i krila: Klasična stolarija često zatrpava pogled kroz prozor sa svojim profilima, dok klizna stolarija omogućava veće dimenzije krila sa više staklenih površina, pružajući tako ljepši i nesmetan pogled.

Veća količina prirodnog svjetla: Zbog većeg udjela stakla u odnosu na okvir, klizni prozori i vrata omogućavaju više prirodnog svjetla, što rezultira svetlijim prostorijama i širim vidicima.

Povezivanje ili razdvajanje prostorija: Klizni prozori i vrata omogućavaju jednostavno spajanje ili odvajanje susjednih prostorija. Vizuelno su atraktivna alternativa, posebno za velike otvore koji vode ka terasi ili bašti.

SAPLAST sistemi za ALU klizne stijenke

Na koje detalje treba posebno obratiti pažnju?

Iako je estetski faktor veoma važan, tehničke karakteristike stolarije su još važnije. Dobar izbor kliznih prozora i vrata je ključan za toplotnu i zvučnu izolaciju, otpornost, sigurnost i unutrašnji komfor doma. Stoga je materijal od kojeg je stolarija napravljena jedna od najvažnijih odluka koju treba da donesete.

PVC materijal ima najbolja izolaciona svojstva, posebno ako se izaberu visokokvalitetni PVC profili, RAL klase A, naravno, uvijek uz kvalitetno termoizolaciono staklo (najbolje Low-E, punjeno argonom ili nekim drugim plemenitim gasom).

Obratite posebnu pažnju na koeficijent toplotne provodljivosti. Što je njegova vrijednost niža, to je bolji kvalitet stolarije. Optimalno bi bilo da izaberete klizne prozore ili vrata čiji je koeficijent toplotne provodljivosti “U” ispod 1,8 W/m²K. Više vrijednosti značile bi lošiji kvalitet, a samim tim imali biste veće gubitke toplote i veće račune za grijanje.

Klasa propustljivosti zraka govori nam o zaptivenosti stolarije. Iako klasični prozori i vrata imaju bolju zaptivenost, na tržištu postoje veoma konkurentna klizna vrata, kao npr. od sistema VEKAMOTION 82, koja imaju odličnu zaptivenost. Zahvaljujući konstrukciji izrađenoj od profila klase A kvaliteta, u svakom trenutku ste zaštićeni od vremenskih neprilika, gubitka toplote, buke i nepoželjnih posjetilaca. Vrata se lako otvaraju i zatvaraju i ujedno impresioniraju svojim atraktivnim dizajnom.

Što se tiče dizajna, SAPLAST ima u ponudi širok spektar opcija boja i završnih obrada površina, od standardne bijele boje i dekorativnih folija u više od 60 nijansi, dekora i tekstura drveta, do aluminijumskih obloga koje dodatno proširuju spektar boja, te aluminijski sistemi kliznih stijenki. Dobrim izborom elemenata moći ćete pružiti vašem domu željeni izgled i šarm, bilo da je u pitanju moderan, elegantan, rustikalan, mediteranski ili neki drugi.

Za kraj, naravno, ne zaboravite mudro odabrati firmu koja pravi i ugrađuje stolariju, jer loše postavljeni klizni prozori i vrata ne samo da neće pružiti svoj pun potencijal, već za kratko vrijeme mogu postati izvor problema.

SAPLAST sistemi za drvo ALU klizne stijenke

Podijeli članak

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Izdvojeni članci